Κάτι περισσότερο από τρεις εβδομάδες, απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Του Μανώλη Καλατζή
Οι κυλιόμενες μετρήσεις που κάνουν τα κόμματα δείχνουν διαφοροποιήσεις, οι οποίες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα καταδείξει αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν δεν μπορέσει να ξεπεράσει το όριο των 150 βουλευτών, τότε τα πράγματα θα καταστούν πολύ δύσκολα, καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα, με πιθανή μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Πάντως τα επιτελεία των κομμάτων, είναι σχεδόν πεπεισμένα πως η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πάνω από 160 βουλευτές. Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν επιδοθεί σε διμέτωπο προεκλογικό αγώνα, τόσο εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, όσο και μεταξύ τους διεκδικώντας τον ρόλο της πιο αντιδεξιάς πολιτικής δύναμης, η οποία θα μπορεί να ασκήσει πειστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, απέναντι σε μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Γκάφες που θα στοιχίσουν
Το ΠΑΣΟΚ το οποίο επιχειρεί να αυξήσει το ποσοστό που εξασφάλισε στις 21 Μαΐου, είναι πλέον αναγκασμένο να προτείνει κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο όμως θα πρέπει να εδράζεται σε λογική μελέτη και να είναι πλήρως κοστολογημένο, ώστε να αποφύγει να βρεθεί εκτεθειμένο για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Σε αυτή τη προσπάθεια, τα στελέχη του που προβάλλονται πλέον από τα ΜΜΕ, όπως η Ελένη Χρονοπούλου, δεν απέφυγαν τις γκάφες. Η κα Χρονοπούλου έκανε αναφορά σε αύξηση φόρων που θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, για να αναγκαστεί να ανακαλέσει αργότερα λέγοντας ότι επρόκειτο για γλωσσικό ολίσθημα.
Λίγο αργότερα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής αποκάλυψε ότι το κόμμα του θέλει να μειώσει το αφορολόγητο στις γονικές παροχές, έτσι ώστε όσοι γονείς μεταβιβάζουν περιουσία στα παιδιά τους, αν αυτή ξεπερνά τις €400.000 να πληρώνουν φόρο 15%.
Και τα δύο αυτά στραβοπατήματα, αξιοποιήθηκαν δεόντως από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τα χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει πως είναι το μόνο κόμμα που υπόσχεται μείωση φόρων χωρίς να αυξηθεί κανένας από τους υφιστάμενους.
ΣΥΡΙΖΑ limited edition
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας «καεί» από τις δηλώσει Κατρούγκαλου πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό των στελεχών του που θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ. Αυτή η κίνηση έχει ως σκοπό την αποτροπή λαθών τα οποία στοιχίζουν δημοσκοπικά και βεβαίως εκλογικά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια μεταξύ των στελεχών του κόμματος καθώς έχουν αποκλειστεί υποψήφιοι που βρίσκονται στο όριο της εκλογής στις περιφέρειες τους. Επειδή οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, αυτά τα στελέχη ήθελαν να ρίξουν βάρος στις περιφέρειες τους ώστε να μπορέσουν να εκλεγούν.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε και αυτή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σταλινικές μεθόδους φίμωσης των στελεχών του κόμματος, ώστε να ακούγεται μόνο η φωνή αυτών που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επίσης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν υπέβαλε την παραίτηση του μετά τη συντριπτική ήττα με διαφορά 20 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως υποστήριξε σε συνεντεύξεις του, η παραίτηση θα ισοδυναμούσε με λιποταξία, αλλά δεν έπεισε καθώς προεκλογικώς είχε αναφέρει ότι όποιος χάσει, ακόμα και με 6 μονάδες διαφορά, θα πρέπει να έχει επιπτώσεις.
Μικρό καλάθι στη Νέα Δημοκρατία
Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας τον αέρα της νίκης των περασμένων εκλογών, μπορεί να κάνει μια πιο άνετη εκστρατεία, χωρίς όμως να θεωρεί δεδομένο τίποτα. Αν και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, ο στόχος είναι η αποφυγή λαθών και η ενίσχυση των περιφερειών που θεωρούνται πιο αδύναμες. Για τον λόγο αυτό τα πρωτοκλασάτα στελέχη, χωρίς πλέον να έχουν το άγχος του σταυρού προτίμησης στις περιφέρειες τους, θα οργώσουν την Ελλάδα, με τρόπο που είναι στοχευμένος. Για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας ως τέως υπουργός εξωτερικών θα βρεθεί στον Έβρο ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Δυτική Μακεδονία.
Καθόλου τυχαία η παρουσία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Θέρισο της Κρήτης από όπου το 1905 είχε ξεκινήσει η κρητική επανάσταση για Ένωση με την Ελλάδα, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν θείος του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Πέντε ή επτά
Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, θα παίξει και ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Όσο περισσότερα είναι τα κόμματα, τόσο μεγαλύτερα ποσοστά θα πρέπει να συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία για να ξεπεράσει τον σκόπελο των 150 εδρών. Αν τελικά καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή με πέρα του 3% η Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη και το Μέρα 25, το κοινοβούλιο θα είναι οκτακομματικό και αυτό θα επηρεάσει δραστικά και τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει εξακομματική Βουλή με ένα ακόμη από τα μικρά κόμματα να ξεπερνά το 3%. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποκλειστεί η Νίκη που ενδεχομένως να αποσπάσει ψήφους από το κόμμα Μητσοτάκη, ενώ δεν θα έβλεπε αρνητικά την ενίσχυση της Πλεύσης Ελευθερίας που θα αποσπάσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεγάλη μάχη όμως θα δοθεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα κινούνται περίπου στον ίδιο χώρο και αντλούν εκλογική πελατεία από την ίδια δεξαμενή.
Οι τρεις εβδομάδες που απομένουν είναι πυκνός πολιτικός χρόνος και οι προβλέψεις είναι επισφαλείς. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθούν τα αυτογκόλ και να πειστούν όσοι απείχαν από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση να προσέλθουν στις κάλπες.