Σπάνιος καθρέφτης του 13ου αιώνα εντοπίστηκε στην Κύπρο – Πού βρέθηκε το εντυπωσιακό εύρημα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σπάνιος μινωικός χάλκινος καθρέφτης βρέθηκε στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στην Κύπρο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο, ερευνητές βρήκαν έναν μινωικό χάλκινο καθρέφτη σε έναν άθικτο τάφο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στον αρχαιολογικό χώρο του Hala Sultan Tekke στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου. Αυτός ο καθρέφτης, που χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ., είναι ένα μοναδικό κομμάτι στο ταφικό πλαίσιο αυτής της κυπριακής πόλης – λιμανιού.
Η αρχαία πόλη Hala Sultan Tekke άκμασε μεταξύ 1630 και 1150 π.Χ. και βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία δίπλα σε έναν προστατευμένο κόλπο της Μεσογείου, καθιστώντας την ένα σημαντικό κέντρο για το εμπόριο και την εξαγωγή πολυπόθητων αγαθών εκείνη την εποχή.
Πρόσφατες ανασκαφές στην εξωαστική νεκρόπολη της πόλης έχουν αποκαλύψει αρκετούς ανέπαφους τάφους που έχουν ρίξει φως στις ταφικές πρακτικές και τις πολιτιστικές διασυνδέσεις των κατοίκων της.
Ένας από αυτούς τους τάφους, που ονομάζεται Chamber Tomb XX, περιείχε τα λείψανα τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης μιας νεαρής γυναίκας και συνολικά 264 ταφικά αντικείμενα, πολλά από αυτά εισαγόμενα από διάφορους πολιτισμούς του Αιγαίου, της Κρήτης, της Αιγύπτου και του Λεβάντε. Μεταξύ αυτών των αντικειμένων είναι μυκηναϊκή και μινωική κεραμική, χρυσά κοσμήματα, ελεφαντόδοντο και γυαλί, καθώς και ο χάλκινος καθρέφτης.
Ο καθρέφτης, με διάμετρο μεταξύ 11,2 και 11,4 εκατοστά και βάρος 156 γραμμάρια, παρουσιάζει χαρακτηριστικά γνωρίσματα κατόπτρων που παράγονται στο Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, υποδηλώνοντας ότι κατασκευάστηκε σε εργαστήριο που πιθανότατα βρισκόταν στην Κρήτη.
Μόνο ένας άλλος παρόμοιος καθρέφτης είναι γνωστός, που βρέθηκε προηγουμένως στον τάφο 66 στην Έγκωμη, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα αντικείμενα προέλευσης του Αιγαίου ήταν πολύ σπάνια στο νησί.
Η παρουσία αυτού του μινωικού καθρέφτη στον τάφο XX του Hala Sultan Tekke αποκαλύπτει άμεσους δεσμούς μεταξύ της τοπικής ελίτ και των πολιτισμών του Αιγαίου, ιδιαίτερα της Κρήτης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό ενισχύεται από τη μεγάλη ποσότητα εισαγόμενων αντικειμένων από διάφορες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρέθηκαν στον τάφο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, σε αντίθεση με τους καθρέφτες τύπου Λεβέντι, που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Κύπρο, οι καθρέφτες τύπου Αιγαίου φαίνεται να είχαν περιορισμένη επίδραση στο νησί.
Οι καθρέφτες, γενικά, θεωρούνται προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συμβολικής αξίας, που αντανακλούν τα αισθητικά γούστα, τις αξίες και πιθανώς την αυτοαντίληψη των ιδιοκτητών τους.
Η παρουσία τους σε ελίτ ταφικά πλαίσια όπως αυτό δείχνει ότι θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως δώρα ή σύμβολα πολιτικών και διπλωματικών συμμαχιών, καθώς και ως εμπορικές και προσωπικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών του Αιγαίου και της Κύπρου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έντονης εμπορικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Ο μινωικός χάλκινος καθρέφτης που βρέθηκε στον τάφο XX του Hala Sultan Tekke είναι ένα εξαιρετικό εύρημα που ρίχνει φως στους δεσμούς και τη δυναμική ανταλλαγής μεταξύ των κυπριακών ελίτ και εκείνων του Αιγαίου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.